Augusztus 20-i ünnepség

A hagyományokhoz híven ünnepségünk a Szent-Anna templomban kenyérszenteléssel kezdődött, majd a Faluházban folytatódott a Szent István-napi megemlékezéssel.
Gátér Község Önkormányzata augusztus 20-án fejezi ki köszönetét és elismerését azoknak a gátéri lakosoknak, akik társadalmi munkájukkal az elmúlt egy évben hozzájárultak községünk szépítéséhez, fejlesztéséhez, bármi módon segítettek a rendezvények lebonyolításában.

Elismerő oklevelet kaptak:Varga Attila, Istenes László és neje, Kis Illés, Kis-Fekete László, Tóth Csaba, Nagy Attila és Nagyné Szepesi Teréz, Dakó Tamás, Sinkó Lajosné, Pintér Anita, Gémes Anikó, Kis-Czakó Máté, Pintér Péter, Bujáki Zoltán, Kiss Anikó, Gácsiné Bónus Ildikó, a Nyugdíjasklub, a Kismakkos Néptánc Egyesület, a Polgárőr egyesület és a Gátér Községért Egyesület.
Elismerő díszoklevelet kapott Varga -Gácsi János és Nagy János a község közbiztonságáért végzett több évtizedes munkájáért, valamint Terjék György a község köztisztasága érdekében végzett kitartó munkájáért.
Gátér Község Önkormányzatának képviselő-testülete ebben az évben Csáki Benjáminné Valikának adományozta a “Gátér Községért ” kitüntetést.
Továbbá augusztus 17-én a Belügyminisztériumban Kontrát Károly miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára adta át ünnepélyes keretek között Gyovai Andrásnak a falu köztereinek gondozása mellett a helyi közösségi életben is aktív és önzetlen tevékenysége elismeréseként a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést.
Községünk ünnepi kenyerét a Faluházban is megáldotta Szécsényi Attila atya, majd Jánosiné Gyermán Erzsébet polgármester szegte meg az új kenyeret, melyet mindenki megkóstolhatott.
Ünnepségünket az augusztus 20-án immár hagyományossá vált új helyi értékek: a “Gátér Ínyes Mestere” verseny és a Szüreti felvonulás és bál, mint kulturális örökség bemutatásával folytattuk. A házi sütemények versenyével célunk a nagymamáink által készített hagyományos sütemények bemutatása, receptjeinek megőrzése utódaink számára. E nemes verseny ezt a célt szolgálja, ezért úgy gondoltuk, mindenképp méltó helye van a helyi értékek sorában.A szüreti vigassághoz kapcsolódó hagyomány az önállóvá válás (1924. május 1.) után nemsokára elkezdődött, s napjainkban is a legnagyobb községi rendezvénynek számít. Ezért úgy gondoljuk, örökségül az utókornak, méltó helye van a települési értéktárban. Az eddigi gyűjtésnek köszönhetően Gátér 15 dokumentált helyi értékkel rendelkezik, melyek közül kettő: a Fehér-tó és a lovas postás intézménye megyei érték.
A központi parkban lévő II. világháborús emlékmű koszorúzási ünnepség az eső miatt elmaradt. Az ünnepi műsort a Faluházban adtuk elő, a koszorút pedig Csáki Benjáminné Valika helyezte el az emlékműnél.

Augusztus 20-i ünnepség
Kategória: Egyéb | A közvetlen link.