Polgármesteri program 2019-2024

Polgármesteri program a 2019-2024-es önkormányzati ciklusra

Tisztelt Képviselő-testület!

A 2019. október 13-án megkezdett új önkormányzati ciklus polgármesteri programját az elmúlt öt év  eredményeinek számba vételével, tapasztalatainak levonásával, a helyi körülmények ismeretében fogalmaztam meg. Öt évre előre tervezni lehet, sőt kell is, de felelősséggel csak a munkálkodásom fő irányát lehet kijelölni, nem  konkrét cselekvési tervet kidolgozni. Annál is inkább, mert a jövőbeli fejlesztéseink elsősorban a későbbiekben megjelenő pályázati lehetőségektől függenek.

Az elkövetkező öt évben az alábbiakat tartom polgármesteri munkám legfontosabb törekvéseinek, fő irányvonalának:

  • Legfontosabb feladatom a költségvetés egyensúlyának megtartása, saját bevételeink növelése,  az önkormányzati intézmények zavartalan működésének biztosítása.
  • Folyamatosan figyelnünk kell a pályázati kiírásokat, és amelyiknek a feltételeit el tudjuk fogadni, azt felhasználni a község érdekében. Önkormányzatunk jelenlegi anyagi helyzete már azt is lehetővé teszi, hogy kisebb összegű önerőt is tudunk biztosítani a pályázatokhoz, szükség esetén.
  • Továbbra is fontosnak tartom a faluközösség rendszeres, őszinte tájékoztatását az önkormányzati munkáról, elejét véve a közösségünkben kialakuló és romboló hatású pletykáknak, amelyek rendszerint nem valós információn alapulnak. Ennek érdekében már néhány éve működtetjük a község facebook oldalát és  a Gátéri Falulapot. Mindkét felületen hírt kell adnunk a képviselő-testületi üléseken hozott döntésekről. Tovább kell erősíteni a civil önkormányzati képviselők részvételét a közösség életében.
  • Idősödő falu vagyunk, folyamatosan figyelnünk kell az idősekre, egyedül élőkre. A jövő egyik legnagyobb kihívása lesz az idősek megfelelő ellátásáról való gondoskodás, nemcsak Gátéron, hanem az egész országban.
  • Ugyanakkor az elmúlt néhány évben jelentős mértékben cserélődött településünk lakossága, mára nincs eladó ház a faluban. Igyekeznünk kell az új letelepedőket bevonni a faluközösség életébe, éreztetni velük, hogy ők is közénk tartoznak.
  • A Faluház programjait továbbra is folytatni kell, lakossági igény esetén bővíteni lehet azokat. Fontosnak tartom a községi ünnepségek, önkormányzati szabadidős rendezvények megtartását, további népszerűsítését, hiszen ezek a közösség összetartásának, kovácsolódásának fontos eszközei.

A programomban megfogalmazott célok közösek, a sikerek is közösek lesznek, ha a célok megvalósulnak. Célba pedig csak úgy érünk, ha közösen gondolkodunk, közösen cselekszünk, ha egy irányba húzzuk a község szekerét.

A pozitív együttműködés reményében kívánok a képviselő-testület minden tagjának jó egészséget, erőt, kitartást, és sok sikert az önkormányzati munkához.

Gátér, 2019. 10. 16.

Jánosiné Gyermán Erzsébet